ZURÜCK ZUR ÜBERSICHT

A forgalom növelése termékek és szolgáltatások határon átnyúló pótlólagos értékesítésén keresztül
 
Háttér
A térségekben folytatott munka tapasztalatai alapján megállapítható, hogy noha egy községen belül ismerik egymást a vállalkozók, a térség többi községéhez tartozó vállalatokat igencsak kevéssé ismerik. Mindez ahhoz vezet, hogy az információ hiányból adódóan sokkal távolabbra eső vállalatoktól szerzik be a szükséges termékeket, szolgáltatásokat. Célzott hálozatosítási intézkedésekkel élénkíthetők a régión belüli üzleti kapcsolatok, ami a térség gazdasági vérkeringésének gyors és tartós fellendüléséhez vezethet. A legnagyobb lehetőségek a különböző ágazatok közötti üzleti kapcsolatokban rejlenek, ezért kiemelt jelentőségű a hálózat ágazatokon átnyúló jellege.
Térségi eszközök
·         Munkakörök és törzsasztalok egymás megismerése érdekében.
·         A megjelent vállalkozók rövid bemutatkozása a rendezvényeken.
·         A térségi vállalatok kölcsönös üzemlátogatása.
·         Üzleti kapcsolatok kiépítésére irányuló rendezvények.
·         A termékek és szolgáltatások strukturált áttekintésének kialakítása nyomtatott és online formában egyaránt.
·         Térségi vásárok és kiállítások, melyeken minden vállalat részt vehet.
Gyakorlati példa Üzleti kapcsolatok kiépítésére irányuló rendezvény Wechsellandban
A Wechselland Gazdasági Platform az első találkozások során arra a tapasztalatra tett szert, hogy számos vállalat ezeken a rendezvényeken ismerte meg egymást, ami új üzleti kapcsolatokhoz vezetett. Ennek hatására született az üzleti kapcsolatok kiépítésére irányuló rendezvény gondolata. 40 térségi vállalat vett részt az első ilyen alkalom során. Módjukban állt a résztvevő vállalatok listájából kiválasztani, hogy mely cégekkel kívánnak kapcsolatba kerülni, illetve termékek és szolgáltatások adásvételéről tárgyalni. Egy ütemterv keretében minden vállalat hat másikkal folytathatott félórás megbeszéléseket lehetséges üzletekről. A beszélgetések első kiértékelésekor kiderült, hogy a rendezvény kapcsán 20 új üzleti kapcsolat jött létre, többek között gépalkatrészek megvásárlása, marketing szolgáltatások vonatkozásában, illetve egy építési projekttel kapcsolatos együttműködést illetően.
Határon átnyúló lehetőségek
A projekt egyik alapvető célja a régión belüli gazdaság élénkítésén túl a határon átnyúló kölcsönös üzleti kapcsolatok élénkítése. Mindez hozzájárul a határ mindkét oldalán működő vállalatok megerősítéséhez.
Határon átnyúló eszközök
·         A határon átnyúló üzleti kapcsolatok támogatására irányuló intézkedések kifejlesztése.
·         A határon átnyúló üzletekben érdekelt vállalatok feltérképezése.
·         Az egyes vállalatok érdeklődési körének elemzése.
·         Az egyes régiók vállalatai közötti kapcsolatok szervezése.
·         Régiókon átnyúló összefoglaló készítése az egyes vállalatok kínálatáról, szolgáltatásairól.

*
Deutsch Magyar