ZURÜCK ZUR ÜBERSICHT

Hálózat kiépítése a térségi vállalatok közötti hosszú távú bizalmi kapcsolatok fejlesztésével

Háttér

A hálózatok kiépítésének kihívása a vállalatok közötti bizalmi kapcsolatok kialakításában rejlik. Az üzleti életben egyre nagyobb szerepet játszanak a bizalmon alapuló kapcsolatok párhuzamosan a feladatok és a szolgáltatások növekvő komplexitásával. Az együttműködések kutatói kimutatták, hogy két tényező szükséges szilárd bizalmi kapcsolatok kialakulásához: rendszeres kapcsolattartás, illetve pozitív első tapasztalatok az együttműködés terén.
A vállalati hálózatok keretében tehát rendszeresen találkozási lehetőséget kell biztosítani a vállalatok számára, valamint fontos a közös projektek megvalósítása, ahol szert tehetnek pozitív együttműködési tapasztalatokra.

Térségi eszközök
  • Rendezvények szervezése, amelyek a kölcsönös megismerést, tapasztalatcserét és a kapcsolatok ápolását szolgálják (törzsasztalok, információs estek, …).
  • Ágazati munkakörök.
  • Üzleti kapcsolati találkozó (térségi vállalkozók találkozója egy közös rendezvény keretében).
  • Üzleti rendezvények (business partik, vállalkozók napja, stb.).
  • Közös projektek fejlesztése, megvalósítása több vállalat közreműködésével (megvalósításuk nem finanszírozható a Regionet aktív keretében).
Gyakorlati példa Öko-lakódoboz „Mona“ & „Lisa“
Egy kutatási projekt keretében 60 vállalat a Bucklige Welt térségből két öko-lakódobozt fejlesztett ki és épített meg. Ezeket időközben már Ausztriaszerte kiállították. Az innovatív projekt keretében számos kisipari üzem először működött együtt és tett szert közös tapasztalatokra. Mindez ahhoz vezetett, hogy ezek az üzemek más projektekben is együtt kívánnak működni.
 
*
Deutsch Magyar