ZURÜCK ZUR ÜBERSICHT

Identitás kiépítése a vállalatok regionális tudatának kialakításával

Háttér
A vállalatok fenntartható együttműködésének előfeltétele az „összetartozás érzésének” kialakítása, illetve erős közös identitás kiépítése. A térségi vállalati hálózatok sikere nagyban függ attól, hogy sikerül-e a vállalkozók fejében az összetartozás tudatának kialakítása, kiépítve ezáltal a közös regionális identitást.


Térségi eszközök
  • Az egész régiót lefedő, közkedvelt név választása.
  • Tudatformálás és információ nyújtás az egyes vállalkozók számára a térség jó gazdasági fejlődésének fontosságát illetően.
  • A fennálló regionális szervezetek támogatásának biztosítása.
  • Közös, regionális identitás kialakítása és egy közös márka kifejlesztése a vállalkozók számára.
  • A márka pozicionálása a közös tevékenységek során és az egyes vállalatok közreműködésével.
Gyakorlati példa Almenland Wirtschaft Egyesület
A kelet-stájerországi Almenland régió Ausztria szerte híressé vált az utóbbi tíz évben turizmus- és kulináris régióként. A térség üzleti vállalatai ezt a fellendülést kívánták kihasználni annak érdekében, hogy az üzleti szolgáltatásaikat is közösen piacosítsák a régión belül és kívül. Első lépésként egy közös márkát hoztak létre „Almenland Gazdaság” („Almenland Wirtschaft“) elnevezéssel. A kezdeményezésben résztvevő vállalatok mindegyike ezzel a márkával jelenik meg a piacon a regionális hálózat tagjaként, támogatva a közös marketinget. A vállalatok előtti zászlók, a logók a levélpapíron és a céges autók mind hozzájárulnak a közös márka népszerűsítéséhez. Ezáltal létrejön egy közös, erős identitás az almenlandi vállalatok között, amely megfelelő alapot teremt a további tevékenységek számára.

*
Deutsch Magyar